Na czym polega celiakia?

Choroby genetyczne to portal informacyjny. Poznaj z nami najbardziej powszechne jednostki chorobowe, szanse wyleczenia, rodzaje diagnozy i najczęstrze symptomy tych trudnych przypadłości.

Celiakia to choroba trzewnej, której efektem jest nietolerancja glutenu. Powoduje ona nadwrażliwość na ten składnik pokarmowy oraz schorzenie mające związek z zaburzeniami trawienia oraz poziomem wchłaniania treści pokarmowej w jelicie. Gluten, na skutek którego mamy do czynienia z powyższym schorzeniem, występuje w zbożach takich jak np. owies, jęczmień, pszenica zwykła płaskurka, kamut, ale również orkisz, żyto i pszenżyto. Problemy zdrowotne wywołane są nadmiarem odpowiedzi immunologicznych na grupy białek typu zbożowego, które inaczej określa się prolaminami.

Patogeneza

Osoby chore na celiakię muszą stosować dietę bezglutenową, czyli, między innymi, odrzucić wszelkie produkty zbożowe

Patogeneza opisywanej choroby jest niejednoznaczna. Może ona dotknąć różnych grup wiekowych, jednak zdecydowanie częściej rozpoczyna się u małych dzieci oraz u osób po 50tym roku życia. Badania wskazują także, że choroba ta częściej występuje u kobiet aniżeli u mężczyzn – jest to stosunek 2:1. Ryzyko choroby zwiększa się u krewnego pierwszego stopnia. Na chorobę wpływ mają takie czynniki jak geny, metabolizm, immunologia oraz przyczyny środowiskowe. Odnotowuje się, że celiakia w pierwszej kolejności wystąpić może u pacjentów z antygenami zgodności tkankowej HLA-DQ2 i HLA-DQ8. U ok. 5% – 10% chorych te antygeny nie występują, jednakże przebieg choroby u tych osób ma takie same symptomy.

Według łańcucha patogenetycznego wcześniej wspomniana choroba bierze swój początek od bezpośredniej interakcji glutenu z błoną śluzową jelita. Białko glutenu bogate jest w glutaminę i są substratem dla transglutaminazy tkankowej, za pomocą której ulegają dezaminacji. Pod wpływem tego procesu białka robią się bardzo wysoko immunogenne dla kandydatów z predyspozycją genetyczną. Następnie dochodzi do nacieków limfocytów śródnabłonkowych IELs czyli – intrepithelial lymphocytes. Układ immunologiczny przewodu pokarmowego na skutek pobudzenia zaczyna produkować cytokiny, które przyczyniają się do uszkadzania kosmków jelitowych błony śluzowej jelita cienkiego. Skutkuje to zmniejszeniem wytwarzania enzymów trawiennych przez komórki nabłonka jelitowego, jak i do upośledzenia wytwarzania hormonów tkankowych, które produkowane są przez przewód pokarmowy. Wskutek tych upośledzeń u chorego zaburzona zostaje cała motoryka jelit. Dochodzi do nieprawidłowego trawienia, jak i złego wchłaniania ważnych substancji odżywczych z pokarmów, czego efektem są braki niezbędnych substancji pokarmowych.

No votes yet.
Please wait...

Be the first to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*